ReizenMijn eerste keer yoga: ik haatte het (maar nu niet meer)
a

Mijn eerste keer yoga: ik haatte het (maar nu niet meer)

In december 2019 reisde ik samen met mijn vriend door Noord-India en ik wilde per se een yogales volgen. We hadden nog nooit yoga gedaan (echt waar!), maar onze FOMO zorgde ervoor dat we in een studio in Rishikesh onze eerste Down Dog uitvoerden. En ik haatte het.

Rishikesh staat bekend als de geboorteplaats, de hoofdstad, van yoga. Er is een eindeloze stroom aan yogastudio’s te vinden.

Het heilige Rishikesh

De groepsdruk om te gaan yogaën in Rishikesh, ook wel de toegangspoort tot de Himalaya genoemd, is enorm hoog. Deze pelgrimsstad is voor veel Hindoes een heilige plaats en derhalve vind je er veel ashrams, tempels en heilige ‘ghats’ (de tredes die naar lager gelegen wateren leiden). Die vibe heeft een enorme aantrekking op hippies en spirituele Westerlingen. Als gevolg stikt het er van de yogastudio’s en yogadocenten-in-spé. Wij wilden dit natuurlijk niet als enige missen en dus begonnen we ‘s ochtends zonder enige voorkennis aan een beginnersles Ashtanga Yoga.

Hah, viel dat even tegen.

Bedrogen door Instagram

Het kostte mij slechts tien seconden om te beseffen dat Instagram mij een onjuist beeld van yoga voorschotelde; namelijk die van enkel aantrekkelijke, slanke, blonde vrouwen die zich – glimlachend – zonder te veel moeite in de ene na de andere asana manoeuvreren. Zonder dat er een druppeltje zweet te vinden is, sluiten ze de routine af met een chia-bowl of avocadosmoothie.

Zelf worstelde ik tijdens die eerste les. Lenig ben ik al niet, maar ik werd daar keihard met mijn neus op de feiten gedrukt. Ook was mijn conditie niet optimaal (was ‘ie ook al nooit) door een besmetting met een Indiase parasiet én bacterie twee weken eerder. Nooit had ik gedacht dat yoga zo intensief zou zijn. Dat ik yoga niet zou kunnen, kwam niet in mij op.

De docent was streng en heb ik geen enkele keer kunnen betrappen op een glimlach. Als hij telde van één tot vijf deed hij daar zo lang over dat het net zo goed 15 seconden geweest kon zijn. En ik stond daar maar met trillende spieren. Af en toe spiekte ik richting mijn vriend en merkte dat ook hij zich had verkeken, hoewel het hem beter afging dan mij.

Ik krijg zowel lach- als huilbuien als ik terugdenk aan die eerste les Ashtanga. Het veranderde ons beeld van yoga compleet; niet in de laatste plaats omdat we door de docent werden getikt met een houten stok als we niet diep genoeg gingen (dit is de lachbui). Ik verwachtte zen te worden, maar werd vooral conditioneel afgebeuld (de huilbui). Man, wat was ik blij dat het erop zat na een uur. Savasana was het beste onderdeel en ik haatte mijn ochtend. Mijn vriend daarentegen was meteen fan van deze actieve work-out.

Verrijking

En toch, eenmaal uit de studio, veranderde er iets in mij. Na de les voelde ik me actiever, moe en toch energierijker. Ik wilde weer gaan yogaën. Dit keer meer voorbereid door Google gingen we aan de slag. Hatha werd de keus en in een andere heilige plaats, Hampi, kregen we les van een relaxte leraar. Het was een wereld van verschil met Ashtanga. Niet veel later stond er een yoga-app op onze telefoons, kochten we een yogamat en deden we elke ochtend een sessie op onze ho(s)telkamers.

Hoewel onze verwachting vakkundig de grond in werd geboord, verrijkte het ons leven wel. Ik werd beter, leniger en wakkerder. Mijn vriend kon zijn energie kwijt maar kweekte tegelijkertijd meer flexibiliteit. Hij is nog altijd Ashtanga-fan, voert dagelijks allerlei asanas uit en wil een yoga teacher training volgen. Yoga zal nooit helemaal ‘mijn’ vorm van uitlaapklep of training zijn, maar regelmatig pak ik die app weer en doe ik een les restorative yoga met een focus op stretching.

Schrijf yoga nooit zomaar af – er zijn zoveel mogelijkheden, soorten en gradaties. Pas het toe als sport, meditatie of train ermee om je flexibiliteit te vergroten. Breng je geest tot rust of gun jezelf juist de tijd na te denken terwijl je in bepaalde asanas hangt. Het mooie van yoga is dat er altijd een variant is die bij je past, op welke manier dan ook.

Ik kan je de zoektocht naar ‘jouw’ vorm alleen maar aanraden.

 

Yaaya: raak je energie kwijt | Yin: rustig en relaxt voor een betere energy flow | Soft: verlicht pijn en trauma’s

Namasté

Leuk dat je bij Yoga Puur Goud langskomt. Bekijk onze yogalessen en boek meteen je proefles.

Yoga Puur Goud