GezondheidDe gratis bewezen gezondheidsvoordelen van yoga
a

De gratis bewezen gezondheidsvoordelen van yoga

Het beoefenen van yoga biedt veel, bewezen, gezondheidsvoordelen. Zo heeft Myriam Hunink, hoogleraar Klinische Epidemiologie aan het Erasmus MC, in 2016 onderzoek naar het effect van yoga op hart- en vaataandoeningen op een rijtje gezet. En wat bleek?

Yoga bestaat niet enkel uit asanas maar is een filosofische houding en draait om de verbinding tussen lichaam en geest.

Kalmerend en stressverlagend

Yoga-beoefenaars hadden een minder hoog cholesterol en een lagere broeddruk. Hartstikke mooi, want dit zijn twee risicofactoren voor hartproblemen, zoals een infarct. Men verwacht dat dit komt door de kalmerende werking van yoga. Naast het emotionele aspect heeft stress een enorme impact op het (fysieke) lichaam. Onderzoeken uit 2006 en 2016  tonen aan dat het stresshormoon cortisol minder werd afgegeven na yogaprogramma’s van een paar weken tot een paar maanden. Als gevolg rapporteerden yogini’s naast een vermindering van stress ook minder angstgevoelens, moeheid en depressieve gevoelens.

Trauma en Soft Yoga

Sterker nog, ander research toonde aan dat PTSS-patiënten baat hadden bij beoefening van de Hindoe-praktijk. Er werden na twee maanden minder symptomen gemeld en sommige patiënten voldeden niet meer aan de criteria voor PTSS. Ook onze yogadocente Sjarai kent deze gezondheidsvoordelen van yoga uitermate goed. Zij herstelde van een jarenlange knie-blessure door bewegingswerk, waaronder yoga. Vanuit eigen ervaring ontwikkelde zij Soft Yoga, dat soelaas kan bieden bij fysiek en/of emotioneel trauma.

Ziektes, balans, kracht en pijn

Niet alleen stress, en stressgerelateerde zaken als hartklachten, angst en depressie kunnen door yoga afnemen. Bij ziektes als Multiple Sclerose wordt ook vaak yoga aangeraden. Hierbij kan je langzaam je kracht en evenwicht verliezen. De National MS Society meldt dat onderzoek aantoont dat yoga bij patiënten hielp bij het langer behouden van balans, kracht, blaasfunctie en verbetering bracht bij (ernstige) vermoeidheid, uithoudingsvermogen, lopen, pijn en spasticiteit. Een andere demografie die met yoga een groot verschil merkte in balans en flexibiliteit zijn de senioren.

Zoals te lezen is, is er door de jaren heen veel yoga-onderzoek gedaan bij allerlei groepen en aandoeningen zoals reumapatiënten, zenuwpijn/carpaal tunnelsyndroom, lymfoom, migraine en astma. De overeenkomst hierbij is dat over het algemeen een verbetering van klachten optreedt, in welke vorm dan ook.

Ademhaling & slaap

Tot slot zijn de ademhaling en slaapstoornissen een mooi voorbeeld. Voor die laatste is er onder andere bij kankerpatiënten (lymfoom) gekeken naar de kwaliteit van de slaap. Onderzoekers zagen een verbetering van slaapkwaliteit, minder slaapstoornissen en een lagere behoefte aan slaapmedicatie. Yoga had ook een positief effect op de duur van slaap. Dat er goede resultaten zichtbaar zijn op het gebied van ademhaling is op zich niet heel verrassend aangezien yoga zich ook bezig houdt met beheerst en bewust ademhalen (pranayama). Yogisch ademhalen verbeterde klachten bij milde astma door vergrote longcapaciteit en een vermindering van symptomen.

Zelf ondervinden?

Wil je zelf de gezondheidsvoordelen van yoga ervaren? Boek dan een gratis proefles. Eerst meer weten over ons yoga-aanbod? Lees hier dan verder.

Namasté

Leuk dat je bij Yoga Puur Goud langskomt. Bekijk onze yogalessen en boek meteen je proefles.

Yoga Puur Goud