Meditatie13 tips voor maanrituelen bij nieuwe en volle maan

13 tips voor maanrituelen bij nieuwe en volle maan

De maan spreekt al eeuwen tot de verbeelding. Sommige liefhebbers zien haar als de personificatie van de vrouwelijke energie, maar eeuwen geleden zagen we haar als mannelijk. In sommige culturen is dit nog steeds zo.

Hoe het ook zij; dit zilveren hemellichaam heeft een grote invloed op gebeurtenissen op aarde (zoals eb & vloed) en onze eigen mentale en fysieke toestand. Maar wist je dat je gebruik kan maken van deze kracht door een maanritueel?

Máni is de Noorse God van de maan en Selene de Griekse Maangodin.

Maanfasen

We beginnen met een kort lesje over de verschillende maanstadia. De maan kent vier fasen. Ze volgt het ritme van een nieuw begin, groei, (op)bloeien en loslaten. Deze schijngestalten heten achtereenvolgens nieuwe maan, wassende maan, volle maan en tot slot afnemende maan. Haar cyclus duurt ongeveer even lang als een menstruatiecyclus (daarom ook wel maanstonde genoemd!). Vooral voor nieuwe maan en volle maan zijn maanmanifestaties populair.

Nieuwe maan

Ze is tijdens deze eerste fase niet zichtbaar aan de hemel en ze is rustig en stil. De nieuwe maan is het begin van een maancyclus. Dit is dan ook het perfecte moment om te reflecteren, stil te staan bij je gevoel door meditatie en intenties te zetten voor de toekomst.

Ideeen & tips:
 • Creeer een fijne, kalme omgeving. Denk bijvoorbeeld aan (geur)kaarsen, muziek, sfeerlicht of wierrook.
 • Schrijf je doelen voor de komende cyclus op in een notitieboekje. Je hebt hier zelfs speciale maanagenda’s voor.
 • Spreek je intenties hardop uit om ze nog krachtiger te maken. Voel ook écht wat je wenst. Visualiseer en manifesteer je toekomst.
 • Wees realistisch (wens bijvoorbeeld niet dat je met koning Willem-Alexander trouwt) maar dream big!
 • Mediteer en gebruik hierbij eventueel edelstenen of kristallen.
 • Beweeg; beoefen bijvoorbeeld yoga. Dit brengt je in verbinding met zowel lichaam als geest.
Yoga doen rond nieuwe maan?

Yin Yoga; een herstellende, rustige vorm die erg goed past bij dit stadium (lees meer). Wij bieden hier lessen in aan. Probeer meteen een losse les rond nieuwe maan om nog meer kalme, positieve energie uit je poses te halen of koop meteen een 10-rittenkaart.

Volle maan

Nu ze volledig wordt verlicht door de zon, zie je de maan in deze periode in haar volle glorie aan de hemel staan. Ze is op haar hoogtepunt en jij ook. Deze tijd zit vol energie, dankbaarheid en is krachtig. Mogelijk voel je je wat vreemd of heb je het lastiger op emotioneel vlak. Dit is het moment om afscheid te nemen van datgene dat je niet meer nodig hebt, wenst of wat niet brengt dat je had gehoopt.

Ideeen & tips:
 • Neem een lekkere douche; laat alles wat je niet meer nodig hebt van je afglijden.
 • Bekijk je intenties van nieuwe maan en bedenk of je er nog net zo in staat. Passen ze nog bij je of is je mening over sommige doelen veranderd?
 • Negatieve zelfpraat of overtuigingen kan je missen als kiespijn; laat het gaan.
 • Adem een paar keer diep in en uit. Houd bij het inademen een paar seconden je adem vast voor je weer uitademt. Herhaal zo vaak je wilt.
 • Constant dezelfde (zelf-)negatieve gedachtes of een nare situatie meegemaakt? Noteer het en sta er diep bij stil: waarom raakt dit je zo of waarom denk je op deze manier over jezelf? Hierdoor kun je de achterliggende emoties en gevoelens daadwerkelijk doormaken en als gevolg loslaten.
 • Wees zacht voor jezelf en anderen: dit is de tijd van vergeven.
 • De volle maan is intens, dus beweeg om overtollige energie kwijt te raken; beoefen bijvoorbeeld yoga of dans.
Yoga doen rond volle maan?

Yaaya Yoga verbindt lichaam en ziel. Het maakt je sterker dan ooit. Bij Yaaya Yoga zoeken we de balans op tussen kracht, snelheid en souplesse (lees meer). Wij bieden hier lessen in aan. Probeer vanaf september 2021 meteen een losse les rond volle maan of koop meteen een 10-rittenkaart.

Namasté

Leuk dat je bij Yoga Puur Goud langskomt. Bekijk onze yogalessen en boek meteen je proefles.

Yoga Puur Goud